Српски информатичари најбољи на олимпијади у Атини

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је информатичкој екипи Србије на освојеном првом месту и медаљама на 27. Балканској информатичкој олимпијади у Атини.

„Поносни смо на младе информатичаре Србије који су остварили збирно најбољи резултат у конкуренцији 13 земаља. За нас је њихов успех подстрек да додатно улажемо у младе таленте, али и да наставимо са унапређењем образовног система, посебно у сфери развоја информатике и примени ИКТ-а у свим наставним предметима“, истакла је Матић.

Српски информатичари најбољи на олимпијади у Атини

Она је подсетила да Министарство трговине, туризма и телекомуникација финансијски подржава учешће ученика на међународним такмичењима из информатике, математике и физике кроз подршку невладиним организацијама, као и да у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја спроводи капитали пројекат „Повезане школе“ са циљем дигитализације школства.

На такмичењу које је од 9. до 14. септембра одржано у Атини, четворочлана информатичка екипа Србије освојила је две златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу, а са укупно освојених 1411 бодова налази се испред другопласиране Румуније и трећепласиране Бугарске.

Тадија Шебез ученике Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада са златном медаљом освојио је прво место, Никола Пешић из исте гимназије такође је освојио златну медаљу и пето место, а из Математичке гимназије у Београду, Јован Бенгин, освојио је сребрну медаљу и Младен Пузић бронзану.

Екипа Србије Вођа екипе Србије био је др Владимир Миловановић, доцент са Универзитета у Крагујевцу, а његов заменик Владимир Миленковић, студент са Универзитета у Кембриџу.