Србија се припрема за Јединствено дигитално тржиште

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Владе Србије, Татјана Матић изјавила је да земље у развоју, као што је Србија, имају тежак али јасан задатак да напредују до модерног дигиталног друштва заснованог на дигиталној економији.

Матић је у уводном обраћању на конференцији „IDC Predictions 2017“, у хотелу Фалкенштајнер у Београду, рекла да се Србија припрема за Јединствено дигитално тржиште (Digital Single Market).

Србија се припрема за Јединствено дигитално тржиште

„Како бисмо дошли до услуга интелигентних транспортних система, напредних дигиталних решења у производњи, паметне енергије, е-здравства, паметног мониторинга животне средине и свих других паметних услуга, важно је да и глобално говоримо једним гласом о либерализацији података, приступу подацима, сигурности података, управљању подацима… То значи да сви заједно имамо ново, веома важно питање стандардизације као механизма интероперабилности“, истакла је Татјана Матић.

„Заједнички стандарди су од суштинског значаја за интероперабилност свих дигиталних технологија и представљају темељ Јединственог дигиталног тржишта. Стандарди морају бити постављени тако да омогуће отвореност и безбедност, агилно спајање различитих актера и грађана, и тиме допринесу развоју дигиталне економије и дигиталног друштва“, закључила је државни секретар.

На конференцији на којој су представљена најновија истраживања америчке компаније International Data Corporation (IDC), уводни говор одржао је и амбасадор САД у Републици Србији, Кајл Скат.