Србија прва у региону, десета у свету према развоју информационе безбедности

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на отварању конференције IDC Adriatic Security Summit 2018, у Београду, да је Република Србија је према индексу развоја националне информационе безбедности на 10. месту на листи од 69 земаља коју је утврдила The e-Governance Аcademy.

„Ову позицију Србија је заузела пре свега захваљујући високим оценама за борбу против сајбер криминала, као и за регулативу у овој области и заштиту кључних сервиса“, истакла је Матић.

Србија прва у региону, десета у свету према развоју информационе безбедности

Она је подсетила да је прошле године Влада Републике Србије усвојила Стратегију развоја информационе безбедности, којом су утврђени стратешки приоритети развоја у овој области.

„Министарство надлежно за телекомуникације започело је и процедуру за усвајање Акционог плана за спровођење Стратегије информационе безбедности. Утврђене мере односе се на безбедност ИКТ система, информациону безбедност грађана, борбу против високотехнолошког криминала, информациону безбедност Републике Србије и међународну сарадњу“, рекла је државни секретар најавивши за ову годину усвајање измена Закона о информационој безбедности, којима ће се извршити потпуно усклађивање са европском Директивом о мрежној и информационој безбедности.

Она је навела и да је у марту ове године потписан Протокол о сарадњи Министарства трговине, туризма и телекомуникација и РАТЕЛ-а у циљу размене података о инцидентима који могу да имају значај утицај на нарушавање информационе безбедности ИКТ система од посебног значаја, као и да је крајем прошле године са Српском академијом наука и уметности, Министарство потписало Протокол о сарадњи који укључује и оснивање Центра за заштиту приватности и безбедности у дигиталном простору.

Србија прва у региону, десета у свету према развоју информационе безбедности

„Стратегијом информационе безбедности предвиђена је међународна сарадња у циљу размене информација, знања и искуства са иностраном мрежом националних, професионалних и међународних центара за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима“, додала је, наводећи да је на плану информационе безбедности успостављена сарадња са америчком амбасадом у Београду, ОЕБС-ом, Међународном унијом за телекомуникације, Академијом за електронску управу Републике Естоније, Дипло фондацијом, швајцарским Дикеф-ом (DCAF).

„Технолошки развој доноси и нове безбедносне проблеме, где сајбер напади могу битно да угрозе пословање предузећа, функционисање државне инфраструктуре и националну безбедност, док су појединци, а пре свега деца, све више изложени ризику од превара, уцена и злостављања путем интернета. Свесни ризика и отворени за дигиталну трансформацију, спремни смо за изазове које доноси будућност“, закључила је државни секретар.