Србија на отварању 4. Светске интернет конференције у Кини

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, присуствовала је свечаном отварању 4. Светске интернет конференције у Вузхену у Кини, која се ове године одржава са темом „Развој дигиталне економије за отворене и дељене погодности – Изградња друштва заједничке будућности у сајбер простору“.

Матић се на отварању састала са Џеком Маом, оснивачем и председником Алибаба групе, са којим је разговарала о предстојећој посети српске делегације седишту те компаније у Ханџоу, која је заказана за понедељак, 4. децембар.

Овом приликом, Матић се сусрела и са Чаком Робинсом, извршним директором ЦИСКО система.

Србија на отварању 4. Светске интернет конференције у Кини

У оквиру конференције у Вузхену одржана је церемонија на којој је лансирана Иницијатива за међународну сарадњу у области дигиталне економије у оквиру платформе „Један појас, један пут“, коју су покренули Администрација за сајберпростор НР Кине и Национална комисија за реформе и развој НР Кине.

Државни секретар је у име Републике Србије изразила подршку Иницијативи за дигиталну економију, истичући да се циљеви Иницијативе подударају са приоритетима дефинисаним у српско-кинеском Меморандуму о Информатичком путу свиле, као и у стратешким документима за развој ИКТ-а у Републици Србији и у програмима и активностима Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Србија је међу седам земаља на свету које са Кином имају закључен Меморандум о Информатичком путу свиле, у оквиру којег се развија међународна сарадња у дигиталној економији. Иницијативу су подржали и Турска, Лаос, Тајланд, Уједињени Арапски Емирати, Египат…

Првог дана званичне посете наше делегације Кини, одржан је састанак са кинеском Националном комисијом за реформе и развој, на којем се разговарало о наставку техничке примене Меморандума о информатичком путу свиле, која је започета у септембру у Београду.

Србија на отварању 4. Светске интернет конференције у Кини

Овом приликом државни секретар Татјана Матић констатовала је да су дигитална економија и телекомуникације веома важне за Србију јер омогућавају смањење јаза између урбаних и руралних средина, повећање продуктивности и унапређење традиционалне привреде.

„Од посебног је значаја сарадња у области паметних градова, која доприноси смањењу трошкова, бољим и ефикаснијим услугама за грађане, а тиме и повећању прихода државе“, навела је Матић.
Лин Њенсју, заменик председника Националне комисије за реформе и развој НР Кине, истакao је да је жеља кинеске стране да се настави сарадња традиционално добрих односа између Кине и Србије и да та сарадња треба да буде на равноправној основи.

Закључено је да су за наставак сарадње кључни пилот пројекат у коме учествују градови Ниш и Хангџоу, развој пројеката у области научноистраживачког рада, производње и нових технологија, размена људског кадра и унапређење њиховог образовања, као и развијање механизма комуникације који ће олакшати сарадњу између две државе.