Србија на 3. месту у свету по транспарентности у извозу малог и лаког наоружања

У редовној годишњој публикацији „Trade Update 2017, Transfers and Transparency“, која се бави трговином малим и лаким наоружањем, Србија се, на светској листи, у 2017. години налази на трећем месту по транспарентности у извозу малог и лаког наоружања.

Transparency Barometer
Овим рангирањем наша земља се налази иза Немачке и Швајцарске, са Холандијом дели треће место(исти укупан број бодова; 19,5 од могућих 25), а испред је Уједињеног Краљевства, Румуније, Шведске, Француске, Словачке, Белгије и осталих земаља (од земаља региона, Хрватска је на 16., а БиХ на 44. месту).

Критеријуми на основу којих је направљена наведена листа су редовност и прецизност извештавања према међународним институцијама и организацијама (УН Регистар конвенционалног и Регистар малог и лаког наоружања, регионални извештаји), прецизност и конзистентност при извештавању, јасноћа и свеобухватност, обухват информација које се објављују у вези са реализованим испорукама, одобреним дозволама као и по одбијеним захтевима за издавање дозволе.

Редовне годишње публикације које се односе на теме оружја и тржишта, оружаног насиља, националног законодавства и транспарентности као и безбедносне програме издаје организација Small Arms Survey која је основана 1999. године.

Организацију су основале Владе Швајцарске Конфедерације уз учешће Влада Немачке, Велике Британије, Канаде, Финске, Холандије, Норвешке и Шведске, са циљем да на глобалном нивоу указује на проблеме везане за трговину малим и лаким наоружањем као што су производња, залихе, посредовање, законити и незаконити промет, каи и преглед националних, билатералних и мултилатералних мера предузетих у вези са актуелним проблемима у трговини малим и лаким наоружањем.

Сва истраживања се спроводе преко заједничких пројеката са независним истраживачима и истраживачким организацијама као и међународним организаијама, УН агенцијама и невладиним организацијама.

Small Arms Survey је данас најкредибилнија организација која у Институту за међународне и развојне студије у Женеви процењује стање у овој области.

SAS trade update 2017
134.1 KB
27 Преузимања
Детаљније...