Srbija među zemljama Evropske Unije

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić, bugarski ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacije, Ivailo Moskovski i grčki ministar za digitalnu politiku, telekomunikacije i medije Nikos Papas, potpisali su danas u Sofiji Pismo o namerama o saradnji u oblasti povezanih i samostalnih vozila.

Na ceremoniji potpisivanja u okviru Digitalne skupštine 2018, državni sekretar Tatjana Matić, izrazila je spremnost Srbije da učestvuje u projektima Evropske Unije kao što je „Prekogranični digitalni probni koridor za povezane i samostalne mobilne sisteme“, koji omogućava deljenje i nadgradnju znanja i iskustava.

Srbija među zemljama Evropske Unije

„Ovo je jedan od prvih koraka u realizaciji Digitalne agende za Zapadni Balkan, koja je svečano pokrenuta juče na Digitalnoj skupštini, a za koju je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dao punu podršku na samitu lidera Zapadnog Balkana u maju, takođe ovde u Sofiji“, istakla je Matić.

Ona je objasnila da je formiranje Balkanskog koridora zajedno s Republikom Grčkom i Republikom Bugarskom, za Republiku Srbiju kao jedinu državu u tom projektu koja nije članica EU, prilika da učestvuje u veoma važnom i procesu koji će imati koristi za industriju i društvo, ali i za životnu sredinu.

Srbija među zemljama Evropske Unije

„Sporazum je i veliko priznanje za naše stručnjake, istraživače i operatere budući da je u pitanju tehnički veoma složen projekat, ali i za državu Srbiju, jer označava da i van Evropske Unije, putem regionalnog povezivanja, možemo da ostvarimo benefite“, rekla je Matić.

Državni sekretar je navela i da pokretanje Digitalne agenda za Zapadni Balkan podrazumeva saradnju u okviru tema smanjenja cene rominga, razvoja mreže, digitalne bezbednosti, digitalne ekonomije i inovacija.