Србија међу земљама Европске Уније

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјана Матић, бугарски министар саобраћаја, информационих технологија и комуникације, Иваило Московски и грчки министар за дигиталну политику, телекомуникације и медије Никос Папас, потписали су данас у Софији Писмо о намерама о сарадњи у области повезаних и самосталних возила.

На церемонији потписивања у оквиру Дигиталне скупштине 2018, државни секретар Татјана Матић, изразила је спремност Србије да учествује у пројектима Европске Уније као што је „Прекогранични дигитални пробни коридор за повезане и самосталне мобилне системе“, који омогућава дељење и надградњу знања и искустава.

 Србија међу земљама Европске Уније

„Ово је један од првих корака у реализацији Дигиталне агенде за Западни Балкан, која је свечано покренута јуче на Дигиталној скупштини, а за коју је председник Републике Србије Александар Вучић дао пуну подршку на самиту лидера Западног Балкана у мају, такође овде у Софији“, истакла је Матић.

Она је објаснила да је формирање Балканског коридора заједно с Републиком Грчком и Републиком Бугарском, за Републику Србију као једину државу у том пројекту која није чланица ЕУ, прилика да учествује у веома важном и процесу који ће имати користи за индустрију и друштво, али и за животну средину.

 Србија међу земљама Европске Уније

„Споразум је и велико признање за наше стручњаке, истраживаче и оператере будући да је у питању технички веома сложен пројекат, али и за државу Србију, јер означава да и ван Европске Уније, путем регионалног повезивања, можемо да остваримо бенефите“, рекла је Матић.

Државни секретар је навела и да покретање Дигиталне агенда за Западни Балкан подразумева сарадњу у оквиру тема смањења цене роминга, развоја мреже, дигиталне безбедности, дигиталне економије и иновација.