Srbija jedina van Evropske unije učestvuje u izgradnji Balkanskog koridora

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je Srbija danas u Briselu usaglasila tekst Pisma o namerama za 5G koridor koji ćemo potpisati sa Grčkom i Bugarskom, čime će postati jedina zemlja van Evropske unije koja je potpisnica ovakvog sporazuma.

Matić, koja u Briselu boravi povodom obeležavanja ,,Digitalnog dana 2018.” koji organizuje Evropska komisija, zahvalila se evropskoj komesarki za digitalno društvo i ekonomiju Mariji Gabrijel na podršci za što aktivnije učešće Srbije u evropskim projektima.

Srbija jedina van Evropske unije učestvuje u izgradnji Balkanskog koridora

Tokom boravka, dogovorena je i buduća saradnja sa predstavnicima Bugarske i Grčke. Saradnja se tiče formiranja zajedničkog transportnog koridora za implementaciju različitih tehnologija, gde poseban zadatak predstavlja testiranje u oblasti autonomnih i povezanih vozila.

Akcenat je stavljen na testiranje prekoograničene vožnje automobila bez vozača u vozilima koja imaju duple komande. Takođe, predstavljen je i razvoj mreže mobilnih sistema četvrte i pete generacije i frekvencijski opsezi koji će biti korišćeni.

U okviru Digitalnog dana, drugog po redu, raspravljalo se i o novim pravcima razvoja nauke, istraživanja i realizacije testiranih tehnologija.