Србија једина ван Европске уније учествује у изградњи Балканског коридора

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је да је Србија данас у Бриселу усагласила текст Писма о намерама за 5Г коридор који ћемо потписати са Грчком и Бугарском, чиме ће постати једина земља ван Европске уније која је потписница оваквог споразума.

Матић, која у Бриселу борави поводом обележавања ,,Дигиталног дана 2018.” који организује Европска комисија, захвалила се европској комесарки за дигитално друштво и економију Марији Габријел на подршци за што активније учешће Србије у европским пројектима.

Србија једина ван Европске уније учествује у изградњи Балканског коридора

Током боравка, договорена је и будућа сарадња са представницима Бугарске и Грчке. Сарадња се тиче формирања заједничког транспортног коридора за имплементацију различитих технологија, где посебан задатак представља тестирање у области аутономних и повезаних возила.

Акценат је стављен на тестирање прекоограничене вожње аутомобила без возача у возилима која имају дупле команде. Такође, представљен је и развој мреже мобилних система четврте и пете генерације и фреквенцијски опсези који ће бити коришћени.

У оквиру Дигиталног дана, другог по реду, расправљало се и о новим правцима развоја науке, истраживања и реализације тестираних технологија.