Srbija spremna za digitalnu integraciju u okviru Digitalne agende za Zapadni Balkan

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izjavila je da je ulaganje u IKT infrastrukturu najveći izazov za ubrzanu digitalnu transformaciju u Republici Srbiji.

Na ministarskom panelu povodom pokretanja Digitalne agende za Zapadni Balkan, na Digitalnoj skupštini u Sofiji, državni sekretar je pozdravila ovu platformu čiji je Srbija deo, ističući značaj regionalne saradnje u oblastima digitalnog poverenja i bezbednosti, smanjenja cene rominga, razvoja digitalnih veština i digitalnih usluga, kao i ulaganja u digitalne projekte.

Srbija spremna za digitalnu integraciju u okviru Digitalne agende za Zapadni Balkan

Ona je poručila da je potrebno uspostaviti nove modele finansiranja za zemlje u regionu, kako bi se mogli povezati i na taj način zajednički finansirati infrastrukturne projekte, među kojima je najzahtevniji i najvažniji razvoj širokopojasne mreže.

„Digitalizacija je postavljena kao prioritet programa Vlade Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Ana Brnabićem“, podsetila je Matić, ističući da Srbija ima odličan pravni okvir za uspešnu digitalnu integraciju.

„Strategija razvoja novih mreža, kao i novi Zakon o elektronskim komunikacijama, u potpunosti su pripremljeni u skladu sa Strategijom Jedinstvenog digitalnog tržišta EU. Usvojen je regulatorni okvir za sajber bezdbenost – Zakon i Strategija, kao i novi Zakon o elektronskoj identifikaciji, elektronskom potpisu i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji će poboljšati ne samo e-poslovanje već i e-upravu“, navela je Matić.

Srbija spremna za digitalnu integraciju u okviru Digitalne agende za Zapadni Balkan

Državni sekretar je dodala i da je radi podrške daljem razvoju IKT usvojena Strategija IT industrije, kao i da su pokrenuti brojni projekti za razvoj digitalnih veština kod celokupne populacije.

„Omogućavanje korišćenja digitalnih rešenja i usluga, bez obzira na granice i političke razlike, doprineće poboljšanju kvaliteta života ljudi, što je i glavna svrha digitalne transformacije bilo kojeg društva“, zaključila je Tatjana Matić.