Србија спремна за дигиталну интеграцију у оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је да је улагање у ИКТ инфраструктуру највећи изазов за убрзану дигиталну трансформацију у Републици Србији.

На министарском панелу поводом покретања Дигиталне агенде за Западни Балкан, на Дигиталној скупштини у Софији, државни секретар је поздравила ову платформу чији је Србија део, истичући значај регионалне сарадње у областима дигиталног поверења и безбедности, смањења цене роминга, развоја дигиталних вештина и дигиталних услуга, као и улагања у дигиталне пројекте.

Србија спремна за дигиталну интеграцију у оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан

Она је поручила да је потребно успоставити нове моделе финансирања за земље у региону, како би се могли повезати и на тај начин заједнички финансирати инфраструктурне пројекте, међу којима је најзахтевнији и најважнији развој широкопојасне мреже.

„Дигитализација је постављена као приоритет програма Владе Републике Србије на челу са председником Александром Вучићем и премијером Ана Брнабићем“, подсетила је Матић, истичући да Србија има одличан правни оквир за успешну дигиталну интеграцију.

„Стратегија развоја нових мрежа, као и нови Закон о електронским комуникацијама, у потпуности су припремљени у складу са Стратегијом Јединственог дигиталног тржишта ЕУ. Усвојен је регулаторни оквир за сајбер бездбеност – Закон и Стратегија, као и нови Закон о електронској идентификацији, електронском потпису и услугама од поверења у електронском пословању, који ће побољшати не само е-пословање већ и е-управу“, навела је Матић.

Србија спремна за дигиталну интеграцију у оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан

Државни секретар је додала и да је ради подршке даљем развоју ИКТ усвојена Стратегија ИТ индустрије, као и да су покренути бројни пројекти за развој дигиталних вештина код целокупне популације.

„Омогућавање коришћења дигиталних решења и услуга, без обзира на границе и политичке разлике, допринеће побољшању квалитета живота људи, што је и главна сврха дигиталне трансформације било којег друштва“, закључила је Татјана Матић.