Srbija domaćin ITU Regionalnog pripremnog sastanka za Evropu ključnog za budući razvoj telekomunikacija

Delegacija Republike Srbije predvođena državnim sekretarom Stefanom Lazarevićem susrela se sa najvišim zvaničnicima Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU). U okviru posete ITU, naša delegacija sastala se sa Haolin Zhao, zamenikom generalnog sekretara, kao i sa direktorom Biroa za standardizaciju telekomunikacija i direktorom Zavoda za radiokomunikacije i članovima Biroa za razvoj telekomunikacija.

Na sastancima sa najvišim zvaničnicima ITU razgovaralo se o aktuelnim temama iz domena telekomunikacija koje su od velike važnosti za dalji razvoj telekomunikacija, pre svega sa akcentom na teme o efikasnom upravljanju radio-frekvencijskog spektra i standardizacije, ali i o temama koje su od značaja za integracije Republike Srbije u EU i poziciju Srbije u ITU.

Lazarević i zvaničnici ITU su razgovarali i o pripremama za Svetsku konferenciju o razvoju telekomunikacija (World Telecommunication Development Conference, WTDC) koja se održava 2014. godine i postavlja agendu i smernice za sledeći četvorogodišnji ciklus razvoja telekomunikacija na svetskom nivou.

Srbija i grad Beograd će imati tu čast da od 26. do 29. novembra 2013. godine budu domaćini Regionalnog pripremnog sastanka za Evropu na kome će se okupiti predstavnici vlada 40 zemalja iz regiona Evrope, koji će usaglašavati stavove evropskih zemalja o ključnim pitanjima za budući razvoj telekomunikacija, a kao priprema za Svetsku konferenciju 2014. Ovom događaju će prethoditi Regionalni forum za razvoj Evrope, 25. novembra 2013. godine koji se takođe organizuje u Beogradu.

Republika Srbija je jedan od osnivača ITU i dugogodišnji ugledan član ove međunarodne organizacije.