Споразум о сарадњи Министарства трговине, туризма и телекомуникација са регионалним развојним агенцијама

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, и Председник УО Српске асоцијације регионалних развојних агенцијa (САРРА) Ненад Поповић, потписали су данас у Београду Споразум о сарадњи Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Српске асоцијације регионалних развојних агенција.

Споразумом су утврђене заједничке активности у циљу ефикасније координације и успостављања механизма за равномерни територијални развој Републике Србије, посебно у секторима туризма, трговине, телекомуникација и информационог друштва.

„Сарадња са регионалним агенцијама је од кључне важности за развој капацитета, конкурентности и инвестиционих капацитета на локалном и регионалном нивоу, а посебно за развој малих и средњих предузећа, предузетништва и руралне економије“, поручила је овом приликом министарка Татјана Матић.

Она је нагласила да ће приоритети сарадње у светлу актуелне пандемије свакако бити афирмација туризма, едукација локалних туристичких организација и агенција, као и подизање етно туристичких дестинација са циљем искоришћавања развојних шанси за унутрашњост Србије.

Председник УО Српске асоцијације регионалних развојних агенцијa Ненад Поповић, рекао је да су дефинисана три стуба сарадње: територијална, међуресорна и сарадња на нивоу стратешког планирања.

Он је подсетио да у Србији постоји 17 акредитованих развојних агенција које се баве програмима и пројектима, које су се удружиле пре пет година како би деловале на питања равномерног регионалног развоја.