Споразум о ромингу потврда да је Србија посвећена развоју дигиталне економије

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на другом Дигиталном самиту који је данас почео у Београду, да је Србија регионални лидер у процесу дигитализације и европских интеграција Западног Балкана.

Она је поздравила данашње закључивање регионалног Споразума о снижавању цена роминга на територији Западног Балкана, као и билатералног Споразума између Републике Србије и Републике Црне Горе о међусобном признавању електронских услуга од поверења, које је у име Републике Србије потписао потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Споразум о ромингу потврда да је Србија посвећена развоју дигиталне економије

„Посвећеност Србије развоју дигиталне економије и примени европских стандарда у уређењу дигиталног друштва, потврђена је потписивањем Споразума о ромингу упркос политичким препрекама. Оваква одлука означава спремност Владе Србије да фокус у политичком деловању остане на економском прогресу и добробити грађана Републике Србије“, истакла је државна секретарка.

На министарском панелу првог дана Дигиталног самита у Палати Србија, Матић је указала на значај развоја дигиталних вештина, што је и једна од централних тема самита. Она је подсетила да Министарство трговине, туризма и телекомуникација припрема Стратегију развоја дигиталних вештина, која ће омогућити свим грађанима Србије да се укључе у дигиталну трансформацију друштва и привреде и остваре максималну корист од технолошког прогреса.

Матић је такође учествовала на министарском радном доручку који је одржан на позив генералне секретарке Савета за регионалну сарадњу Мајлинде Брегу, уз учешће европске Комесарке за дигитално друштво и економију, Марије Габријел, на којем се разговарало о примени Споразума о ромингу.

Матић је поводом потписивања билатералног Споразума са Црном Гором о међусобном признавању електронских услуга од поверења, нагласила да је Србија једна од првих земаља у региону изван ЕУ која потписује овакав тип споразума.

Споразум о ромингу потврда да је Србија посвећена развоју дигиталне економије

„Споразум ће практично донети користи и грађанима и привредницима и државама, будући да ће се сада признавати квалификовани електронски потписи у обе земље, односно биће могуће прекогранично електронско пословање и коришћење онлајн услуга“, објаснила је државна секретарка и најавила да је у плану потписивање таквог споразума и са Северном Македонијом.

Дводневни Дигитални самит у Београду, који је данас свечано отворила председница Владе Србије, Ана Брнабић, окупља министре и друге челнике информационог друштва и дигиталне агенде региона, представнике Европске комисије, ИТ индустрије и привреде из региона и света, и представља симбол регионалног повезивања на плану дигитализације.