Татјана Матић и Шан Мaклеод потписале Споразум о партнерству, трговини и сарадњи Србије и Уједињеног Краљевства

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјана Матић и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Београду Шан Мaклеод, потписалe су 16. априла 2021. године, у Палати Србије у Београду, Споразум о партнерству, трговини и сарадњи између Републике Србије и Уједињеног Краљевства.

Споразумом је постављен нови правни основ за регулисање билатералне трговине, који је раније био дефинисан Споразумом о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица и Републике Србије.

Обе стране изразиле су задовољство због успешно окончаних преговора и формалног обезбеђивања наставка успешне сарадње у политичкој и економској сфери.

Министарка Татјана Матић истакла је да се Споразумом о партнерству, трговини и сарадњи између Републике Србије и Уједињеног Краљевства. задржава ниво сарадње у свим областима, као и степен трговинске либерализације који је постојао до 31. децембра 2020. године.

„Закључењем Споразума не само што је омогућено враћање уобичајеним трговинским токовима и стварању услова за даљи раст међусобне трговине у интересу обеју земаља, као и за даља улагања, већ су и додатно учвршћени традиционално добри односи наших земаља“, поручила је министарка Матић, изразивши очекивање да ће са успешним спровођењем имунизације против COVID -19 бити обновљена и претходно веома развијена туристичка сарадња две земље.

Она се овом приликом посебно захвалила Уједињеном Краљевству на развојној помоћи коју је пружала Републици Србији у претходном периоду.

Амбасадорка Маклеод истакла је да уз личну подршку премијера Бориса Џонсона и председника Александра Вучића, Уједињено Краљевство и Србија заједно раде на изградњи снажнијих односа, усмерених ка будућности.  Увећање трговине и инвестиција важан су део те амбиције.

„Овај споразум истовремено потврђује нашу заједничку посвећеност билатералним односима и на практичан начин регулише несметану двосмерну трговину, у интересу пословних људи и потрошача у обе наше државе.  Желим да честитам преговарачима у обе престонице, на напорима који су уложили. Радујем се ступању овог споразума на снагу, након испуњавања свих парламентарних процедура. Такође се радујем још већем броју британских компанија и стручњака који ће дати додатни подстицај економском развоју и напретку Србије,” рекла је амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији, Шан Маклеод.

Први привремени билатерални трговински уговор Уједињено Краљевство и Србија потписале су у марту 1879. године.