Снижење цена роминга на добробит и грађана и привреде

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да од данас, 1. јула 2019, почела примена Споразума о снижавању цена роминга у региону, потписаног 4. априла ове године на Дигиталном самиту Западног Балкана у Београду.

„Значајно смањење цена роминга, које је у Републици Србији од 21% до чак 87%, не само што ће представљати финансијску уштеду и олакшану комуникацију за грађане, већ ће допринети и развоју дигиталне економије, регионалној сарадњи и бржем увођењу нових технолошких решења“, истакла је Матић.

Снижење цена роминга на добробит и грађана и привреде

Она је навела да је према решењу Регулаторне агенције за телекомуникације (РАТЕЛ) од данас просечна цена једног минута разговора за одлазне позиве у ромингу са 28,18 динара снижена на 10,8 динара, а долазних са 7,43 на 5,9 динара, затим, просечна цена СМС порука умањена је са 8,92 на 4,4 динара, док је цена преноса података по мегабајту умањена са 30,38 на 4,0 динара у просеку.

Државна секретарка је подсетила да ће прелазни период ка увођењу режима „роминг као код куће“, трајати од 1. јула 2019. до 30. јуна 2021. године, односно да је предвиђено да од 1. јула 2021. цена за позиве, СМС и пренос података у ромингу у региону Западног Балкана одговара цени коју потрошачи плаћају унутар матичне електронске комуникационе мреже.