Системски приступ развоју медијске и дигиталне писмености

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је значај сарадње са међународним организацијама као и неопходност међусекторске сарадње на плану развоја медијске и дигиталне писмености у Републици Србији.

На министарском панелу Међународног консултативног састанка о медијској и информационој писмености, у Палати Србија, она је истакла да Министарство трговине туризма и телекомуникација учествује у Радној групи за израду приручника за унапређивање и развој медијске писмености у предуниверзитетском образовању, док Министарство културе и информисања даје допринос у процесу настанка Стратегије развоја дигиталних вештина, чији је нацрт припремило Министарство за телекомуникације.

Системски приступ развоју медијске и дигиталне писмености

„Верујем да ће ова два документа која настају практично истовремено донети огроман помак у правцу подизања нивоа нове писмености. У оквиру школства, приручник треба да омогући системску припрему ученика за медијско и дигитално окружење, док у ширим оквирима Стратегија развоја дигиталних вештина предвиђа бројне мере за дигитално описмењавање свих грађана, укључујући и најмлађе и рањиве групације“, нагласила је Матић.

Она је навела да према најновијим истраживањима у Републици Србији 86% деце и младих узраста од 9 до 17 година свакодневно користи интернет, по чему се не разликују од својих вршњака у Европи, што налаже системски и мултидисциплинарни приступ подизању нове писмености.

„Из потребе за јачањем дигиталне писмености и безбедности најмлађих интернет корисника, на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација донета је Уредба за безбедност и заштиту деце приликом коришћења информационо комуникационих технологија, на основу које је покренут Национални контакт центар за безбедност деце на интернету“, подсетила је државна секретарка, додавши да то министарство спроводи и редовну школску кампању за паметну и безбедну употребу дигиталних технологија ИТ караван, као и да подржава младе таленте кроз подршку невладиним организацијама и наставнике путем годишњег конкурса „Дигитални час“.

На министарском панелу учесницима су се обратили и министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, заменик министра и државни секретар за информисање, Александар Гајовић и заменик министра информационих технологија Републике Кеније, Жером Очиенг.

У оквиру Међународног консултативног састанка са циљем израде Нацрта глобалних стандарда за курикулумe за медијску и информациону писменост, у организацији Министарства културе и информисања РС и Унеско-а, у сарадњи са Министарством спољних послова РС, одржана је и пленарна сесија на високом нивоу на којој су говорили први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и генерала директорка Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу Одри Азуле.