Савремено образовање за изазове дигиталне будућности

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је данас ученицима и наставницима Основне школе „Петар Враголић“ у селу Горња Трешњица, да је савремено образовање предуслов савладавања изазова на тржишту рада у дигиталном друштву.

„Послови будућности захтеваће од вас дигиталне вештине како бисте искористили све предности нових технологија у савременом друштву. С обзиром на то да живите у крају са великим туристичким потенцијалима, који је и еколошки атрактиван савременим путницима и дигиталним номадима, примена нових технологија може да вам помогне да овде развијате нове дигиталне услуге и на тај начин економски јачате“, истакла је Матић.

Она је указала да Министарство трговине, туризма и телекомуникација спроводи програме за развој дигиталне писменост посебно младих, упоредо са инфраструктурним пројектима од којих је најзначајнија изградња локалне рачунарске мреже која је до сада завршена у око 940 школа у Србији и која ће до краја ове године бити спроведена у још око 930 школа.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација обезбедило је школи у Горњој Трешњици приступ бежичном интернету, а овом приликом министарка је уручила лаптопове ђацима и наставницима за примену у настави.

Поводом четири године од оснивања Националног контакт центра за безбедност деце на интернету ученицима, њиховим родитељима и наставницима едукатори центра одржали су презентацију о онлајн заштити.

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету основан је при Министарству трговине, туризма и телекомуникација 27. фебруара 2017. године као центар за информисање, саветовање и пријаву угрожавања деце у онлајн окружењу и до сада је примио више од 20.700 позива на број телефона 19833 и онлајн упита и пријава путем платформе www.pametnoibezbedno.gov.rs.