Савић: Коришћење најновијих трендова и технологија важно за процес дигиталне трансформације пословања

Помоћник министра за информационо друштво и информациону безбедност је на 16. традиционалном саветовању „Платне картице 2018“ на коме су представаљене новине у картичарству и безготовинском начину плаћања истакао да услед трендова дигиталне трансформације пословања највеће промене се дешавају у банкарству и додао, да када је у питању примена нових технологија, банкарски сектор је један од најдинамичнијих.

У Привредној комори Србије је истакнуто да је према подацима Народне банке Србије у 2017. години реализовано 57 одсто трансакција платним картицама, а само прошле године обављено је и преко милион и по интернет плаћања.

Савић: Коришћење најновијих трендова и технологија важно за процес дигиталне трансформације пословања

Савић је казао да банкарски сектор увек користи најновије трендове и технологије, што је важно за процес дигиталне трансформације и дигитализацију друштва.

Помоћник министра је нагласио да је у сегменту платних картица огроман потенцијал за идентификацију приликом извршавања електронских сервиса државе, привреде, банака према грађанству и према фирмама, јер квалификоване електронске сертификате за кавилификован електронски потпис, који је изједначен законом са својеручним потписом, има свега пет одсто грађана.

Према речима помоћника министра очекује се да ће банке постати пружаоци услуга електронске идентификације и да ће корисници са својим е-банкинг креденцијалима моћи да приступе услугама електронске управе.

“Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења омогућиће брже и ефикасније пословање са смањењем трошкова.“, рекао је Савић.

„Развојем бесконтактних смарт картица и напретком технологије „дигиталног новчаника“, инстант плаћања, информационо–комуникационе технологије омогућиле су потпуну дематеријализацију новца, до те мере да и сам новац постаје специфична монетарна информација.“, закључио је Савић.