Савић: Дигитално банкарство као окосница дигиталне економије

На отварању конференције и изложбе банкарских технологија под називом „Технобанк 2017“ помоћник министра за информационо друштво Сава Савић истакао је да је српски банкарски сектор пратећи светске трендове и технолошке иновације достигао значајан степен развоја дигиталног банкарства, уз снажне перспективе за унапређење и даљи раст.

Савић је нагласио да је процес дигитализације банкарског сектора Србије увелико у току, подстакнут све већим степеном коришћења паметних мобилних уређаја, као и повећаним нивоом рачунарске писмености.

Помоћник министра је подсетио да је доступност експозитура банака у руралним подручјима наше земље у којима живи 44% становништва минимална, а новчане трансакције се углавном обављају готовински, али огроман потенцијал за развој мобилног банкарства, додао је Савић, представља велика покривеност територије Србије 3Г мрежом од преко 95% и 4Г мрежом од 10% која пружа могућност једноставног слања новца на даљину, као и плаћање рачуна без одласка у банку или пошту.

Савић: Дигитално банкарство као окосница дигиталне економије

Министарство трговине, туризма и телекомуникација, по речима помоћника министра, израдило је и упутило Влади РС Нацрт Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању који је урађен у складу са европском директивом, који као новине доноси електронски печат, временски жиг, препоручену електронску доставу, аутентикацију веб сајтова и електронско чување докумената.

„Усвајањем овог закона постићи ће се брже и ефикасније пословање и смањење трошкова пословања привредних субјеката, органа јавне власти и грађана, модернизација и ефикаснији рад органа јавних власти и лакши и сигурнији приступ услугама органа јавне власти и других субјеката које се пружају електронским путем, као и приступ већем броју тих услуга.“, рекао је помоћник министра.

Сава Савић је истакао да су развојем бесконтактних смарт картица и развојем технологије „дигиталног новчаника“ информационо комуникационе технологије омогућиле потпуну дематеријализацију новца до те мере да и сам новац постаје специфична монетарна информација.

Савић: Дигитално банкарство као окосница дигиталне економије

„Омогућена су плаћања платним картицама преко портала АПР, еУправа, а порески обвезници преко портала еПорези могу извршити обавезе према држави без чекања у редовима и потпуно електронски.“, рекао је Савић.

„Преко две трећине свих трансакција у домаћим банкама које су се увеле mBanking решења обави се путем дигиталних сервиса, а одржавање рачуна и провизије банка не наплаћује, што у великој мери утиче на смањење трошкова, уштеду времена и задовољство корисника.“, рекао је помоћник министра.

„Услед трендова дигиталне трансформације пословања највеће промене се дешавају на банкарском тржишту, дигитални новац и дигитално банкарство постају окосница развоја дигиталне економије.“, закључио је Савић.

Технобанк је платфома за размену информација о новим трендовима из банкарске индустрије. У оквиру конференције одржан је специјализовани форум који је посвећен платним трансакцијама путем банкарских картица и подржаним ИКТ технологијама у Европи и свету.