Савић: Безготовинска економија потреба дигиталног друштва

„Дигитална економија захтева модеран регулаторни оквир, бројним иновацијама се подстиче стварање социо–технолошке инфраструктуре за нову форму новца и започиње историјска трансформација новца у дигитални новац.“, рекао је помоћник министра за информационо друштво Сава Савић на панелу посвећеном испитивању водећих трендова банкарске индустрије у ери дигиталног друштва на 17. Serbia Economic Summit-u током конференције „#Srbiacashless Forum“.

Савић: Безготовинска економија потреба дигиталног друштва

Том приликом Савић је нагласио да је дигитална трансформација претворила Интернет информацију у Интернет вредност и довела до демонетизације и додао да су развојем бесконтактних смарт картица и напретком технологије „дигиталног новчаника“, информационо–комуникационе технологије омогућиле потпуну дематеријализацију новца, до те мере да и сам новац постаје специфична монетарна информација.

„Подстицајни регулаторни оквир је веома важан фактор развоја српске дигиталне економије, а ступањем на снагу Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, а регулисање шема електронске идентификације и квалификованих услуга од поверења утицаће и значајно унапредити дигитално банкарство.“, истакао је Савић.

Савић: Безготовинска економија потреба дигиталног друштва

Помоћник министра је нагласио да ће дигитални новац довести до радикалне трансформације банкарског сектора, али и економије у целини: „Осим у он–лајн трансакцијама, дигитални новац ће се користити и у оф–лајн трансакцијама, уместо папирног новца“.

Савић је подсетио да је доступност експозитура банака у руралним подручјима на територији Републике Србије минимална, а новчане трансакције се углавном обављају готовински, што смањује могућност једноставног слања новца на даљину, плаћање рачуна без одласка у банку или пошту, те било какве финансијске сервисе – осим дигиталног, а пре свега мобилног банкарства. уз покривеност од 99% 3Г и мрежама 4Г ово представља огроман потенцијал за развој мобилног банкарства.

„Процес дигитализације банкарског сектора Србије је увелико у току, подстакнут је све већим степеном коришћења паметних мобилних уређаја, као и повећаним нивоом рачунарске писмености.”, рекао је Савић.
„Потреба за децетрализацијом је природан одговор на модерне сервисе и захтев великог броја корисника, решење за рогобатне централизоване системе, смањење трошкова трансакција времена одзива, као и подизање квалитета услуга.

Савић: Безготовинска економија потреба дигиталног друштва

Мобилна банка и дигиталне еxпозитуре нису ништа ново, истакао је Савић, него решења где се сви финансијски послови одвијају потпуно електронски без иједног папира, од слања новца до добијања кредита.

Јављају се нови сервиси који омогућавају корисницима да спроведу широк спектар банкарских трансакција у потпуности кроз chat-bot, подсетио је Савић и додао да уз један потез прстом, корисници мобилних новчаника ће од сада моћи одмах да пошаљу и пребаце новац, да провере банковно стање и да приступе другим банкарским услугама, а примаоци моћи ће одмах да подигну новац који им је послат користећи код на аутоматима за исплату или одласком у најближу филијалу банке.

„Пратећи светске трендове и технолошке иновације, могу са поносом да кажем да је српски банкарски сектор достигао значајан степен развоја дигиталног банкарства, уз снажне перспективе за унапређење и даљи раст, захваљујући вама креаторима дигиталне будућности.“, закључио је помоћник министра Сава Савић.