Сарадња у области информационог друштва и информационе безбедности

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и директор Института друштвених наука Горан Башић потписали су Споразум о међусобној сарадњи у области информационог друштва и информационе безбедности.

Сарадња у области информационог друштва и информационе безбедности

Споразум се односи на унапређење мера и програма у области безбедности деце у дигиталном окружењу, едукацију о безбедности деце на интернету и превенцију вршњачког насиља на интернету, затим на дигиталну инклузију старијих особа која подразумева дигитално описмењавање у циљу прихватања, лакшег разумевања и коришћења информационо-комуникационих технологија у свакодневном животу, као и на унапређење дигиталних компетенција жена свих старосних доби, у циљу смањења родног јаза у области информационо-комуникационих технологија и друштвено и економско оснаживање жена и њихову регионалну заступљеност у области информационог друштва.

Сарадња у области информационог друштва и информационе безбедности

Државни секретар изразила је очекивање да ће успостављена сарадња донети додатни квалитет програмима у области развоја дигиталног друштва, истичући да ће планиране истраживачке активности у оквиру Споразума, допринети изради Стратегије развоја дигиталних вештина коју Министарство припрема и дати јасне смернице за Акциони план.

„Такође, истраживања таргетираних осетљивих група, допринеће и раду Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, као и имплементацији Програма оснаживања жена у области информационо-комуникационих технологија за период од 2019. до 2020. године, који је у процедури усвајања“, закључила је Матић.