Сарадња Србије и компаније Тенцент Клауд

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјанa Матић, разговарала је у Чонгђингу, у НР Кини, са представницима компаније Тенцент Клауд (Tencent Cloud) о сарадњи у области електронског плаћања и могућности доласка ове глобалне компаније која има више од две милијарде корисника широм света на тржиште Републике Србије.

На састанку током другог „Смарт Чајна“ сајма, са генералним директором међународног пословања Тенцент Клауд-а Ви Вијем договорени су нови сусрети како би се детаљније размотриле могућности за увођење платформе Вичет пеј (WeChat Pay) и евентуалне изградње дата центра у Србији, који би представљао источноевропску окосницу инфраструктуре овог технолошког гиганта.

Сарадња Србије и компаније Тенцент Клауд

“Придруживање Републике Србије „Дигиталном путу свиле“ резултат је чврстог опредељења Владе Србије да не пропусти прилику да искористи убрзани технолошки прогрес како би омогућила својим грађанима квалитетнији живот. Драго нам што Тенцент показује интерес да послује у Републици Србији у којој су кинеске компаније до сада највише улагале у инфраструктурне пројекте“, рекла је Матић.

Матић је имала састанак и са представницима компаније Алибаба и замеником градоначелника Чонгђинга, Ћи Кијаном, који је предложио регионалну сарадњу и формирање савеза између Чонгђинга и неког од српских градова, сарадњу у области пољопривреде и туризма.

Претходно је пред више од 400 гостију из целог света Матић говорила на отварању конференције „Међународна сарадња на Дигиталном путу свиле“ истакавши да је јачање дигиталног партнерства са НР Кином још једна потврда потенцијала Републике Србије у глобалним оквирима дигиталних интеграција.

Она је подсетила да је у априлу ове године, током Другог Међународног форума „Појас и пут“ у Пекингу, потписан План билатералне сарадње између Владе Републике Србије и Владе НР Кине у оквиру иницијативе „Појас и пут“, као и да је том приликом потписан Меморандум о разумевању између Министарства трговине, туризма и телекомуникација и компаније „Huawei“ о развоју модела Smart City у градовима и општинама у Србији.

Сарадња Србије и компаније Тенцент Клауд

„Учвршћивање сарадње на плану дигиталне економије проистиче из традиционалних пријатељских односа наше две земље, али и експанзије наше укупне економске сарадње последњих година“, рекла је државни секретар, прецизиравши да је НР Кина највећи спољнотрговински партнер Републике Србије у Азији.