Сарадња Србије и Кине на пољу дигиталне економије

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас са министром управе за дигитални простор НР Кине Џуангом Жунгвеном, са којим је разговарао о унапређењу сарадње две земље у области телекомуникација и информационо – комуникационих технологија.

Током састанка министар Жунгвен истакао је спремност Кине за помоћ Србији у развоју различитих пројеката дигиталне економије, како би наша земља постала лидер у Југоисточној Европи у овој области.

Сарадња Србије и Кине на пољу дигиталне економије

Први такав пројекат биће имплементација програма различитих сервиса „паметних градова“ најпре у Нишу током следеће године, а касније и у осталим већим градовима у Србији.

Жунгвен је такође пренео заинтересованост водећих кинеских компанија из области телекомуникација за учешће у развоју 5G мреже у Србији.

Потпредседник Владе Љајић изразио је задовољство досадашњом сарадњом две земље у области информационо – комуникационих технологија, наводећи да је један од највидљивијих резултата на том плану изградња оптичких мрежа коју Телеком реализује са кинеском компанијом Хуавеј, а која ће омогућити да око 750.000 домаћинстава у Србији има најбржи могући приступ интернету.