Сарадња Србије и Холандије и превазилажење економске кризе током пандемије

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић и амбасадор Холандије у Србији, Хилес Бесхор Плух, разговарали су на данашњем састанку о јачању економске сарадње између две земље и заједничком превазилажењу економских последица пандемијске кризе.

Они су се сагласили да су социјална одговорност, права радника и владавина права најбитнија питања у кризи изазваној пандемијом коронавируса, пре свега за грађане, али и за бизнис, односно инвеститоре.

Министарка Матић је изразила очекивање да ће након тешких месеци по живот и економију у Србији и краја фискалне године, вакцина донети неку врсту стабилизације, истичући да је криза највише погодила сектор туризма којем ресорно министарство настоји да помогне.

Амбасадор Плух је констатовао да би и након завршетка кризе требало продискувати о томе како би се овакви удари на економију могли предупредити, напомињући да је за холандске фирме и предузећа у овом периоду најважније да се сачувају радна места.

Учесници састанка су утврдили да постоје и велики проблеми са загађењем и да је потребно радити на еколошким стандардима, што би било важно и за имиџ Србије, најпре у области трговине, односно квалитета пољопривредних производа.

Амбасадор је изразио задовољство због чињенице да је Холандија на првом месту према страним улагањима у Србији, додавши да су отворени и за сарадњу у циљу заједничког деловања на трећим тржиштима.