Сарадња са здравственим сектором за заштиту деце на интернету

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је сарадња Националног контакт центра за безбедност деце на интернету са представницима здравственог сектора у Србији, од изузетног значаја, будући да су прекомерна употреба нових технологија и стварање зависности као последица тога, препознати као проблеми који је потребно сузбијати ради заштите деце приликом коришћења ИКТ-а.

Са тим циљем у техничким обукама које спроводи Министарство за коришћење апликације Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, повезене са преко 500 појединачних контаката у свим институцијама са којима Центар сарађује, до сада је учествовало око стотину здравствених радника у Србији.

Сарадња са здравственим сектором за заштиту деце на интернету

„Током тих обука имали смо прилике и да непосредно од здравствених радника добијемо препоруке које се тичу едукације деце за безбедност деце на интернету. Они сматрају да такве едукације треба спроводити већ у 3. и 4. разреду основне школе, када се може превентивно деловати на свест о ризицима приликом коришћења дигиталних технологија“, рекла је Матић.

Државни секретар је навела да су оператери контакт центра посетили 17 домова здравља на територији Београда где су директорима, педијатрима школских диспанзера и психолозима пружили техничке инструкције за рад на апликацији које ће им убудуће помоћи у прихватању и решавању предмета прослеђених од стране Контакт центра.

Обуке су одржане и у домовима здравља у Аранђеловцу, Зрењанину, Смедереву и Сремској Митровици, а до 15. августа, биће спроведене и у Руми, Ваљеву, Панчеву, Новом Саду, Смедереву, Старој Пазови, Пожаревцу и Шапцу.