Сарадња са Словенијом у области туризма и повећање инвестиционих улагања

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјана Матић и потпредседник Владе Републике Словеније и министар привредног развоја и технологије, Здравко Почивалшек, разговарали су данас у Београду о унапређивању сарадње у области туризма и повећању инвестиционих улагања у обе земље.

Званичници две земље договорили су на састанку у Палати Србија организовање инвеститорске конференције већ током ове године, најкасније на јесен, у сладу са епидемиолошком ситуацијом.

„Република Словенија је у групи 10 водећих страних инвеститора у Србији и присутна је са око 400 инвестиција у вредности од око 1,1 милијарду евра, а организовање инвестиционе конференције омогућиће даљи раст инвестиција у обе земље“, изјавила је министарка Матић.

Министар Почивалшек указао је да је обим спољнотрговинске размене робе и услуга са Србијом, који износи око две милијарде евра, највећи изван ЕУ, као и да постоји простор за његово повећање.

Министри су разговарали и о јачању сарадње у области туризма, који је посебно погођен пандемијом корона вируса, и договорили се да наставе започете активности у успостављању партнерства у области бањског туризма.

Они су оценили да постоји велики потенцијал за регионалну сарадњу као и за заједнички наступ ка трећим тржиштима.

Истакнут је и значај имунизације на ковид-19, као фактора нормализације у привредном функционисању, уз обострано очекивање омогућавања безбедног преласка граница у скорашњем периоду, било у оквиру јединственог европског решења или у оквиру билатералних споразума.