Сарадња са ОЕБС-ом у областима телекомуникација и туризма

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и шеф мисије Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) у Републици Србији, амбасадор Јан Брату, разговарали су о сарадњи у областима телекомуникација и туризма.

Министарка и амбасадор сложили су се да су дигитализација и развој мрежа нове генерације од кључног значаја за привредни и друштвени развој, као и да је подизање дигиталних вештина неопходно у односу на будуће изазове тржишта рада и економије уопште.

Министарка Матић је истакла да је дигитализација приоритет Владе Србије, наводећи да је започет пројекат изградње широкопојасне инфраструктуре у руралним подручјима у којима не постоји комерцијални интерес оператора, и да је циљ да до 2025. године сва насеља у Србији добију мрежу.

Она је напоменула да је поступак увођења 5Г технологије одложен услед пандемијских околности, али да је план да се наставе припремне активности, заједно са објављивањем студије, с обзиром на значај који нове технологије имају посебно за развој пољопривредне и аутомобилске индустрије и сузбијање економског дисбаланса између урбаних и руралних делова земље.

Матић је указала и да је у припреми Акциони план Стратегије развоја дигиталних вештина, нагласивши важност дигиталне писмености у периоду пандемије.

Амбасадор Брату је потврдио да су широкопојасна инфраструктура и 5Г технологија будућности и да мисија ОЕБС-а интензивно ради на овим пољима, заједно са спровођењем пројеката за развој дигиталне писмености и дигиталних вештина.

Он је додао је да када је реч о туризму, као привредној грани која је највише погођена пандемијом, такође постоји спремност мисије да подржи иницијативе за опоравак и развој тог сектора.

Министарка је подсетила да је пре пандемије туризам имао рекордну годину по броју ноћења и да очекује солиднију туристичку сезону ове године, посебно с обзиром на успешан процес имунизације на ковид-19.

Она је истакла да се Србија стратешки оријентише ка одрживом туризму у наредном периоду и да ће ускоро почети са радом Савет за развој и опоравак туризма.