Сарадња са НАЛЕД-ом у областима туризма и електронског пословања

Министарка најавила формирање Владиног Савета за развој и опоравак туризма

 

 Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић, и извршни директор ЈП Поште Србије Небојша Марковић, разговарали су на данашњем састанку о пројектима у области туризма и електронског пословања.

Министарка Матић овом приликом најавила је формирање Савета за развој и опоравак туризма, истичући да ће у фокусу рада овог тела бити одрживи развој, локалне туристичке агенције и трендови у овој области, са акцентом на значају туризма за целокупан економски развој.

Она је додала да је циљ Министарства да спроводи и програмске активности и да доноси резултате на терену, нарочито у светлу пандемијских околности које пружају прилику за развојне промене.

На састанку је било речи и о потреби анализе занатских делатности, као и о значају имплементације Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању.

Овом приликом разматрано је решење за издавање квалификованих електронских сертификата за потпис страним држављанима, али и домаћим држављанима у иностранству, који нису у прилици да дођу у Србију или да користе доступне електронске услуге.

Будући да се тренутно у пракси врши издавање сертификата страним држављанима на основу пасоша или личне карте, констатовано је да је потребно увести и нове моделе на основу усвојених измена Закона који, између осталог, предвиђа увођење идентификације на даљину.

 

Министарка Матић предложила је да Министарство, НАЛЕД, Еко мрежа и Туристичка организација Србије покрену пројекат Туристичке галерије, користећи расположиве капацитете простора који би имали изложбену функцију, али и функцију продавница, радионица, простора за едукацију и одржавање догађаја и манифестација које би могле да буду промовисане у филијалама ЈП Поште.