Родна равноправност у ИТ-у и свим сегментима друштва

“Родна равноправност у свим сегментима друштва, па тако и у ИТ сектору, за нас је веома важна. Влада Србије је прави пример за то, јер у Канцеларији за електронску управу и развој 60% запослених чине жене и на то смо поносни“, саопштила је председница Владе Србије, Ана Брнабић, на манифестацији поводом Међународног дана девојака у ИКТ-у.

„Драго ми је што сам данас са вама јер сте ви наша будућност и нешто највредније што Србија има. Ми ћемо урадити све што је до нас да створимо прави оквир за ваше образовање, ваш останак у Србији и да захваљујући вама Србија постане лидер у ИТ сектору”, поручила је премијерка ученицама основних школа из Србије које су присуствовале манифестацији у Палати Србија, у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација..

Државна секретарка у том Министарству, Татјана Матић, на свечаном отварању навела је да од укупне студентске популације коју код нас чак 56% чине девојке, на студијама информатике и електронике их је 26%,

„У Европи су ови проценти још нижи. Студенткиња информатике је око 19%, а електронику студира само 13% припадница женског пола. Иако је Србија боље позиционирана у односу на европски просек, сматрамо да учешће жена и девојака у ИКТ-у није довољно и да је потребно подстицати девојке да се определе за нове технологије, како у том сектору, тако и у другим областима где се оне примењују, будући да говоримо о пословима будућности“, нагласила је Матић.

У програму приређеном за око 300 ученица из 12 основних школа учествовале су: Марта Аврамовић, студенткиња софтверског инжењерства Електротехничког факултета Универзитета у Београду, клавирски састав ЛП дуо који чине Соња Лончар и Андрија Павловић, Весна Бенгин, из Биосенс центра Универзитета у Новом Саду, Милица Ђурић Јовичић, директорка Фонда за науку, Aна Гавровска са Електротехничког факултета у Београду, Катарина Ђорђић из Телекома Србија, Јелена Савић Рапунзел, професионална гејмерка, Зоја Кукић, чланица иницијативе „Дигитална Србија“ и суоснивачица Стартита, Ивана Миленковић из удружења „Друг није мета“ и Kaтарина Анђелковић из Фондације „Петља“.

Овом приликом уручене су награде ученицама за најуспешније видео радове на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација „Девојке у ИКТ-у за бољи свет“. Прво место освојила је Нађа Станковић из Основне школе „Краљ Александар I“ из Пожаревца, другу награду добила је Марина Катанић, ученица ОШ „Јован Цвијић“ из Лознице, а трећу Ирина Обрадовић, из ОШ „Бошко Ђуричић“ из Јагодине. Награде су обезбедиле компаније Телеком Србија и Мајкрософт Србија.

Међународни Дан девојака у информационо комуникационим технологијама (Girls in ICT Day) успостављен је 2010. на иницијативу Републике Србије, под покровитељством Међународне уније телекомуникација (ITU), са циљем већег укључивања девојчица и девојака у овај сектор. До сада је преко 357.000 девојака и младих жена учествовало у више од 11.000 прослава у 171 земљи широм света.