Rodna ravnopravnost ključ uspeha tehnologije i inovacija

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je u hotelu „Metropol“, prilikom uručenja nagrada takmičenja „Hak#tin“ za učenice osnovnih škola iz Srbije, da je postizanje rodnog balansa ključ uspeha informacionih tehnologija i inovacija, budući da se taj sektor razvija upravo zahvaljujući raznovrsnim rešenjima i idejama.

Rodna ravnopravnost ključ uspeha tehnologije i inovacija

„Sa druge strane, ekonomski faktor koji je značajan u IT sektoru može biti poluga za osnaživanje žena u društvu i postizanje rodne ravnopravnosti na širem planu, a potencijale ovog sektora naročito treba imati u vidu u kontekstu analize efekata pandemije koronavirusa, koja pokazuje globalno produbljivanje rodnog jaza“, upozorila je Matić, navodeći da je prema zaključcima Svetskog ekonomskog foruma tokom pandemije više žena nego muškaraca dobilo otkaze čime je ugrožena njihova egzistencija.

Državna sekretarka je naglasila i da je od posebnog značaja dalje ulaganje u infrastrukturu, obrazovanje i podizanje digitalnih veština, kao i podrška mladima i njihovoj viziji inovacija i odgovora na brojne društvene i ekonomske izazove savremenog doba.

Rodna ravnopravnost ključ uspeha tehnologije i inovacija

Na takmičenju „Hak#tin“, za najbolja inovativna rešenja edukativne video igre, prvu nagradu osvojio je tim iz OŠ „2. oktobar“ iz Zrenjanina, drugu OŠ „Borislav Pekić“ iz Beograda, treće mesto osvojila je OŠ „Jošanička Banja“ iz Jošaničke Banje, i specijalnu nagradu dobio je tim OŠ „Dule Karaklajić“ iz Lazarevca. U programu koji je održan u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Udruženja AFA, u okviru Nedelje inovacija u Beogradu, učestvovalo je 50 devojčica pod vođstvom mentorki iz IT kompanija.