Родна равноправност кључ успеха технологије и иновација

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је у хотелу „Метропол“, приликом уручења награда такмичења „Хак#тин“ за ученице основних школа из Србије, да је постизање родног баланса кључ успеха информационих технологија и иновација, будући да се тај сектор развија управо захваљујући разноврсним решењима и идејама.

Родна равноправност кључ успеха технологије и иновација

„Са друге стране, економски фактор који је значајан у ИТ сектору може бити полуга за оснаживање жена у друштву и постизање родне равноправности на ширем плану, а потенцијале овог сектора нарочито треба имати у виду у контексту анализе ефеката пандемије коронавируса, која показује глобално продубљивање родног јаза“, упозорила је Матић, наводећи да је према закључцима Светског економског форума током пандемије више жена него мушкараца добило отказе чиме је угрожена њихова егзистенција.

Државна секретарка је нагласила и да је од посебног значаја даље улагање у инфраструктуру, образовање и подизање дигиталних вештина, као и подршка младима и њиховој визији иновација и одговора на бројне друштвене и економске изазове савременог доба.

Родна равноправност кључ успеха технологије и иновација

На такмичењу „Хак#тин“, за најбоља иновативна решења едукативне видео игре, прву награду освојио је тим из ОШ „2. октобар“ из Зрењанина, другу ОШ „Борислав Пекић“ из Београда, треће место освојила је ОШ „Јошаничка Бања“ из Јошаничке Бање, и специјалну награду добио је тим ОШ „Дуле Караклајић“ из Лазаревца. У програму који је одржан у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Удружења АФА, у оквиру Недеље иновација у Београду, учествовало је 50 девојчица под вођством менторки из ИТ компанија.