Регионална сарадња у области дигиталне трансформације

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је на регионалном Форуму посвећеном информационој безбедности (Belgrade Security Forum), у хотелу „Хајат“ у Београду, да је потписивањем подршке Дигиталној агенди за Западни Балкан, у Софији у мају ове године, Република Србија постала гарант примене нових технологија и увођења ЕУ легислативе у наредном периоду, подсетивши да ће следеће године у априлу бити домаћин Дигиталног Самита.

Регионална сарадња у области дигиталне трансформације

На панелу „Безбедност дигиталне трансформације Западног Балкана“ (“Securing the digital transformation of the Western Balkans”), Матић је напоменула да је Софијском Декларацијом препознат значај повољног тржишног и инвестиционог окружења на Западном Балкану и потреба за бржим развојем дигиталне економије.

„Регионална сарадња у оквиру ове платформе треба да омогући пружање значајне техничке помоћи за идентификацију потенцијалних дигиталних инвестиција, укључујући широкопојасну мрежу кроз Инвестициони оквир Западног Балкана/Инструмент за претприступну помоћ“, рекла је државни секретар.

Регионална сарадња у области дигиталне трансформације

Она је додала да је Република Србија испунила безбедносне услове за успешну дигиталну трансформацију, доношењем и имплементацијом законског и стратешког оквира дигиталне безбедности који је усаглашен са европским стандардима.

„Улога Владе и Министарства у регулисању и надзору над применом Закона о информационој безбедности је веома значајна како би се обезбедило да најважнији системи у овој држани примењују мере заштите. Такође сматрамо да је путем различитих видова јавно-приватног партнерства, могуће допринети развоју појединих области информационе безбедности кроз синергију државе и приватног сектора“, поручила је Матић.