Развој мреже кључан за телекомуникације

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је на свечаном отварању 28. конференције ТЕЛФОР, да је успех телекомуникационог сектора кључан развој мреже.

Она је напоменула да и у пандемијском периоду ресорно министарство наставља са пројектима изградње инфраструктуре, подсетивши да су прошле недеље потписани први уговори са операторима за Пројекат заједничке изградње широкопојасног фиксног приступа у руралним подручјима, чија је реализација планирана до 2022. године.

„На првом у низу јавних позива обухваћено је 34 насеља са око пет и по хиљада домаћинстава, док целокупна прва фаза предвиђа око 600 насеља за која не постоји комерцијални интерес за изградњу мреже, и омогућава не само укључивање сваког грађанина у дигитално савремено окружење, већ и равномеран развој привреде, пољопривреде, предузетништва и укупне дигиталне економије“, нагласила је Матић.

„Још један значајан пројекат за дигиталну инфраструктуру је и капитални пројекат „Повезане школе“ који ће омогућити дигитализацију целокупног образовног система стварајући услове за развој конкурентних кадрова у глобалним оквирима дигиталне будућности“, истакла је министарка и навела да је до сада изграђена локална рачунарска мрежа у око 900 школа, са више од 20.000 учионица.

Телекомуникациони форум ТЕЛФОР је интернационални годишњи скуп стручњака који раде у областима телекомуникација и информационих технологија, у оквиру којег се разматрају сва релевантна питања телекомуникација: техничка, развојна, регулаторна и економска, као и питања производње опреме, услуга, сервиса и функционисања система.