Расте извоз софтвера из Србије

Извоз софтвера из Србије 2007. године износио је 62 милиона евра, 2011. године 166 милиона евра, а 2012. више од 200 милиона евра, рекао је потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић, на отварању међународне конференције посвећене развоју тржишта информационо-комуникационих технологија, под називом „ИСДЕФ 2013“.

Он је у хотелу Метропол у Београду рекао да сама чињеница да се та конференција први пут одржава ван граница бившег СССР-а, указује на значај Србије као инвестиционе дестинације у ИТ индустрији, и говори о могућностима сарадње српских и руских компанија у том сектору.

Потпредседник Владе Расим Љајић је нагласио да постоји значајан потенцијал за повећање промета у области ИТ бизниса у Србији, истакавши да је вредност целокупног српског ИТ тржишта прошле године износила 410 милиона евра, што је значајно мање у односу на период пре кризе, када је то тржиште вредело око 550 милиона евра.

У Србији ИТ сектору послује око 2.000 компанија које запошљавају 6.000 људи, навео је он и додао да Србија у ту привредну област улаже око 60 евра по становнику.

То је у нивоу са Бугарском и Румунијом, значајно више него у Црној Гори, Македонији и БИХ, много мање од Хрватске која улаже око 200 евра, а далеко мање од просека у ЕУ који износи око 800 евра по становнику, образложио је.

Анкете показују да се српска ИТ индустрија креће између 30. до 50. места у свету, што је један од најбољих резултата који има нека српска привредна грана, казао је Љајић.

Он је поручио да ће Србија наставити борбу против пиратерије у ИТ индустрији, и навео да је илегални софтвер већ смањен за два до три одсто, што је повећало приходе из те привредне гране за око 24 милиона евра.

Србија је прошлог месеца усвојила и стратегију развоја ИТ индустрије, која доноси низ подстицаја за улагања у тај бизнис, многе пореске олакшице за ИТ компаније, стимулацију извоза софтвера из Србије, али и бесповратна средства за почетнике у вредности до 25.000 евра, навео је министар Љајић.