Љајић: Раст српског туризма дупло већи од просека у ЕУ

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић истакао је да српски туризам, када је реч о страним туристима, остварује раст од 7,8 одсто, скоро дупло већи од просека земаља Европске уније.

Према његовим речима, Србија се приближава броју од 10 милиона ноћења и то је оно што обележава туризам 2019. године.

,,Свакако ћемо премашити 1.400.000 евра чистог девизног прилива од туризма. Оно што је другачије ове године је структура гостију. Кинески туристи су убедљиво на првом месту. Кренули смо са свега 18.000 долазака, а ове године ћемо премашити 150.000 посета кинеских туриста“, навео је Љајић на 35. додели награде ,,Туристички цвет“ и прослави 25 година постојања Турстичке организације Србије.

Љајић: Раст српског туризма дупло већи од просека у ЕУ

Он каже и да је коначно кренула приватизација и решавање проблема бања и да ће закон о томе ускоро бити у процедури и да ће он решити преостале правне проблеме везане за бање.

,,После дужег времена наћи ћемо и системско решење у закону о туризму и угоститељству“, рекао је Љајић и истакао модел Врњачке Бање, у чији сектор туризма је држава у последњих неколико година уложила 175 милиона динара.

,,Ова бања ће се у броју долазака у будућности такмичити са Београдом. Сокобања прати тај тренд и у наредној години ћемо први пут имати тамо хотел од четири звездице“, рекао је министар.

Он је навео и бројне пројекте које ће Србија остварити у развоју туризма у наредном периоду, као што су златиборска гондола, која ће први пут на пролеће превести путнике до Торника, хелиодром на Копаонику и гондолу од Брзећа до Копаоника, а вредност ове инвестиције ће бити, како је рекао, више од 20 милиона евра.

Награда „Туристички цвет“ додељује се у пет категорија за значајна остварења у подизању квалитета туристичких услуга и за допринос развоју и промоцији туризма.

У категорији Туристичка организација, награду је освојила ТО Врњачка Бања, у категорији Туристичка манифестација – Међународни витешки фестивал „Деспот Стефан Лазаревић“, награду је освојила “Јуст оут“ Манасија“ у Деспотовцу, у категорији Рецептивна туристичка агенција, награду је добио Балкан Травел Центар. У категорији Угоститељски објекат за смештај, освојио је Гранд хотел Торник, Златибор.

У категорији Угоститељски објекат за смештај – остали угоститељски објекти за смештај, награда је додељена Наталy Спа у Сокобањи, у категорији Организација или појединац за допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга, освојио је Археолошки парк Виминацијум, у категорији Појединац, награда је уручена директорки Тврђаве Голубачки град др Искри Максимовић.

Препознајући значај филмске индустрије, Марија Лабовић, в. д. директора ТОС, уручила је специјално признање аосцијацији ,,ФилминСербиа“.
Током манифестације ,,Туристички цвет“ за победницу конкурса ,,Најбоља фотографија Србије 2019. године“ проглашена је Милена Поповић.