Раст ИТ тржишта од 8%

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да се вредност домаћег ИТ тржишта у 2018. години процењује на око 522,7 милиона евра, што представља укупан раст у односу на прошлу годину од 8%.

Она је навела да се очекује да највећи раст има тржиште ИТ услуга, око 13,5%, следи тржиште пакетног софтвера са растом од око 10,4%, и испоруке ИТ опреме око 2,6%.

Раст ИТ тржишта од 8%

Државни секретар је најавила и да се према досадашњим трендовима, за 2018. годину очекује повећање додатне вредности коју су остварила ИТ предузећа на 2,4% БДП-а. Она је подсетила да су у 2017. та предузећа остварила укупно 804,2 милиона евра додатне вредности, односно 2,3% српског БДП-а, што је било повећање у односу на годину раније, када је та вредност износила 2,1% БДП-а.

„Ради наставка убрзања развоја ИТ тржишта и ИТ индустрије у Републици Србији које је достигнуто у претходном периоду, потребна је економска и политичка стабилност, будући да ИТ прожима све области, почев од привреде, здравства, образовања“, поручила је Матић, истичући да су кључна улагања у овај сектор, која су тренутно недовољна и износе 75 евра по становнику.