Ракић : Онлајн трговина у експанзији, расте и број приговора

Помоћница министра трговине Вишња Ракић изјавила је да је онлајн трговина у великој експанзији, пре свега услед пандемије изазване вирусом корона, али и да се повећава број потрошачких приговора на робу купљену преко интернета.

Она је гостујући у Јутарњем програму РТС-а истакла да је број потрошачких приговора током трајања пандемије за око 30 одсто већи у односу на исти период претходне године, што је, како је рекла, и очекивано имајући у виду велики раст електронске трговине.

Највећи број приговора, како је истакла Ракић, односи се, као и до сада, на обућу и техничку робу.

Уколико је рекламација оправдана, помоћница министра трговине је подсетила да је трговац у обавези да реши рекламацију у року од 15 дана, односно 30 дана за техничку робу.

За све потребне савете на ову тему грађани се, како је додала, могу обратити удружењима за заштиту потрошача, као и поднети пријаву Тржишној инспекцији.

„ Циљ Владе Србије је да заштити потрошаче од несавесних трговаца, али исто тако и да трговци схвате да треба да се боре за сваког потрошача“; указала је Ракић.

Упитана коме грађани треба да се обрате уколико су изложени разним преварама приликом интернет куповине, Ракић је навела Тржишну инспекцију као контакт тачку, али и додала да само куповином код регистрованог трговца потрошач може да оствари своја права.