Пуштена у рад прва 5Г базна станица у Србији

У Научно-технолошком парку Београд пуштена је данас у пробни рад прва 5Г базна станица у Србији, захваљујући којој 5Г окружење од данас могу да користе компаније, предузетници и студенти техничких факултета за развој различитих технолошких решења.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је сматрао да ће пуштање у рад 5Г базне станице бити најпозитивнији догађај ове недеље, али да је чуо да има и оних који увођење таквих нових технологија критикују, наводећи да су штетне за окружење.

Пуштена у рад прва 5Г базна станица у Србији

Он је рекао да ће, без обзира на то, 5Г мрежа практично бити револуција када је у питању брзина сервиса и услуга и да ће бити од велике користи за привреду и економију.

„Ниједна претходна генерација није могла да има толики утицај на привреду и економију као 5Г технологија“, рекао је Љајић и додао да увођење 5Г окружења није лак ни једноставан посао.

Он је најавио да би у другој половини идуће године требало да буде расписана аукција за продају ослобођеног дела фреквенцијског спектра који је неопходан за увођење 5 Г технологије.

Министар је прецизирао да ће овај процес пратити две новине, односно да се разматра да аукција буде спроведена у две фазе, као и да се да могућност да се на аукцију јаве не само оператори, већ и индустрија, тачније, високотехнолошке компаније.

„Што се тиче продаје спректра фазно, многе земље су на тај начин решавале тај процес и желимо да не оптеретимо превише мобилне операторе да би могли да улажу и у развој оптичке мреже и инфраструктуре“, рекао је министар.

Министар је рекао да је обавеза државе да створи услове за развој широкопојасне инфраструктуре и да су зато потребни закон о електронским комуникацијама, као и закон о бродбенду у циљу дефинисања јасних правила како ће се та инфраструктура користити.

„То је добро за све операторе јер ће моћи да уштеде одређена средства, а инфраструктура ће бити у функцији и дата под комерцијалним условима на коришцћење“, рекао је министар Љајић.

Он је истакао да верује да је 2020. године кључна година што се тиче развоја 5Г мреже и да ће то бити неповратан процес.

„Технологија иде напред и ми не мислимо да играмо у другој, трећој или петој лиги, мислим да нам је место са најбољима и онима који су испред нас, а не да гледамо оне који заостају за нама“, рекао је Љајић.

Генерални директор Теленора у Србији Мајк Мишел рекао је да је та компанија практично закорачила у 5Г окружење и додао да је то технологија будућности.

„Желимо да будемо спремни за тренутак када она буде у комерцијалној употреби“, рекао је Мишел.

Директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михајло Јовановић рекао је да за разлику од свих претходних генерација мобилне технологије, 5Г генерација доноси много бржи одзив мреже и много већу брзину преноса података.

„Све то ће утицати не само на повећање квалитета свакодневног живота и мање трошкове пословања, већ ће отворити велики број могућности за развој нових послова и предузетништво“, рекао је Јовановић.