Projektu Digitalna škola odato priznanje Computerworld Honors Programa

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija laureat je godišnjeg priznanja američkog časopisa Computerworld za projekat Digitalna škola.

Computerworld Honors Program, ove godine se organizuje po 25. put sa ciljem skretanja pažnje na doprinos ljudi i organizacija iz vladinog i nevladinog sektora iz čitavog sveta, čija vizionarska dostignuća i primena informacionih tehnologija predstavljaju katalizator društvenih, ekonomskih i obrazovnih promena. Nominacije su podeljene u 11 zasebnih kategorija i to: ekonomski razvoj, nove tehnologije, inovacija, pristup mobilnim mrežama, zdravlje, društvena delatnost, saradnja, filantropija, sigurnost i bezbednost, održivnost i svetska dobrobit (World-Good).

Dodela ordena laureatima za izuzetan doprinos u pospešavanju socijalne politike i jačanje prosperiteta građana širom sveta uz pomoć informacionih tehnologija, biće održana 3. juna 2013. godine u Vašingtonu, SAD.

Digitalna škola, najveći projekat informatičkog opremanja škola koji je sproveden na teritoriji Republike Srbije, omogućio je da svaka škola u Srbiji dobije savremeno opremljen računarski kabinet. Na taj način, svakom učeniku i nastavniku u Srbiji, omogućeno je korišćennje računara i informacionih tehnologija u edukativne svrhe. Projekat je u svetu jedinstven i po tome što je obuhvatio sve osnovne škole i opremio blizu 3.000 školskih objekata sa preko 30.000 računara.

Među ostalim laureatima Computerworld Honors programa, nalaze se Ujedinjene Nacije, World Wide Web Konzorcijum (W3C), kompanije DELL, Microsoft, Hewlett-Packard, Xerox, Cisco, ministarstva Vlade SAD, Indije, Luksemburga, Univerziteti i instituti nauke i tehnološkog razvoja iz čitavog sveta, NASA, FBI – Federal Bureau of Investigation, kao i mnogi drugi.

Svaki od laureata je pokazao kako se IKT doprinosi da institucije, građani i društvo u celini, bude što konkurentnije, inovatnivnije, transparentnije, a samim tim i prosperitetnije.