Програм за паметну и безбедну употребу нових технологија представљен ђацима у Убу

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је ђацима убских основних школа: „Рајко Михаиловић“, „Свети Сава“, „Милан Муњас“ и „Душан Даниловић“, да искористе нове технологије за стицање знања, али да се при томе заштите од бројних злоупотреба на интернету.

На представљању програма ИТ караван 03, у Културно-спортском центру Уб, државни секретар је нагласила да о дигиталној безбедности сви треба да воде рачуна, али да су деца најугроженија.

„Било да су у питању најтежа кривична дела, као што су интернет педофилија, трговина људима, онлајн предаторство, или вршњачко онлајн насиље, злоупотреба података, прекомерна употреба дигиталних технологија, сви ови облици угрожавања деце остављају тешке последице на њихово здравље, њихов ментални и душевни развој, а могу и да им угрозе животе“, упозорила је Матић.

Она је, међутим, истакла и предности нових технологија, посебно у образовању.

„Напредно образовање које се заснива на дигитализацији отвара вам врата целог света у којем можете да будете подједнако успешни, па и бољи, него ваши вршњаци из развијенијих земаља. Као што су из вашег града свет освојили Драган Џајић и Немања Матић, тако и ви можете да се прославите у било којој области, а нарочито технолошкој. Јер, као и језик фудбала, језик технологије је глобалан и не познаје границе“, поручила је деци.

Државни секретар је овом приликом свима честитала 1. јун, Међународни дан деце, који се обележава са циљем заштите и промоције дечијих права.

Присутнима су се обратиле и Весна Недељковић, помоћница министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Верка Лукић, помоћница председника општине Уб, а представницима школа уручене су поклон табле за коришћење у настави. За ђаке је изведена презентација „Како да најлакше упропастите свој живот онлајн“.

ИТ караван, кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација за корисну и безбедну употребу дигиталних технологија, спроведена је трећу годину за редом. Програм је ове године изведен и у Новом Пазару, Београду, Новом Саду, Суботици и Нишу, за укупно 26 школа у тим градовима, односно за преко 3000 основаца.

Директан пренос презентације који је организован из Ниша и Новог Пазара пратило је преко интернета још око 800 школа, односно око 25000 ученика. Приређене су и јавне промоције за грађане док су се радионице за родитеље одржавале у још шест градова у Србији: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.