Проглашени победници ИТ каравана 04

На такмичењу овогодишњег ИТ каравана, програма Министарства за развој дигиталне писмености и безбедности најмлађих, прво место освојила је ОШ „Дринка Павловић“ из Београда.

У финалу које је одржано у Дому омладине у Београду, друго место заузео је тим школе „2. октобар“ из Зрењанина, трећи су били ђаци из школе „Драгиша Мишовић“ из Чачка, четврто ОШ „Стефан Немања“ из Ниша и пето школа „Рифат Бурџовић Тршо“ из Тутина, која је победила на такмичењу у Новом Пазару.

Проглашени победници ИТ каравана 04

Програм у којем је учествовало око 500 основаца из градова у којима су од 16. априла одржана селекциона такмичења ИТ каравана 04, свечано је отворила државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић.

„Сви сте ви победници, јер сте својим знањем и вештинама показали да ваша генерација може да буде конкурента на глобалном нивоу“, поручила је Матић такмичарима и њиховим навијачима.

„Ми смо ту да вас подстакнемо да искористите могућности које вам пружају дигиталне технологије за креирање бољег света, али и да вам помогнемо да на интернету будете заштићени и безбедни“, истакла је.

Проглашени победници ИТ каравана 04

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Владимир Поповић, у обраћању ђацима подсетио је да то министарство заједно са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, спроводи пројекат „Повезане школе“, којим ће бити омогућена дигитална настава.

Под слоганом „Фаца интернета“, ученици петих и шестих разреда такмичили су се квизовима знања из области безбедности на интернету и познавања дигиталних технологија, информатике и рачунарства, у моторичким играма, као и у презентацији ИТ пројекта „Фаце интернета у борби за сигурна нет“, који су припремали у Научно истраживачкој станици Петница.

Такмичари су за своје школе освојили паметне соларне клупе, за прва два места, а за остала места интерактивну таблу и таблет уређаје. Награде им је свечано уручила комисија која је оцењивали њихове радове, коју су чинили државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и професор на Машинском факултету у Београду, Владимир Поповић, директорка Фонда за науку и професорка Електротехничког факултета у Београду, Милица Ђурић Јовичић, представница удружења „Друг није мета“ Ивана Миленковић и представник Фондације „Шер“ и доцент на Факултету организационих наука у Београду, Ђорђе Кривокапић.

Школска кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација ИТ караван, одржана је четврту годину за редом, и ове године спроведена је за укупно 2000 ђака из 25 школа у пет градова у Србији. Програм су водили глумци Бранкица Себастијановић и Вучић Перовић.