Ljajić: Pripremamo nastup na novim tržištima

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je otkazano oko 60 odsto aranžmana kineskih turista u februaru i martu, da će ukupna šteta tek biti procenjena i dodao da država sprema krizni plan aktivnosti, kako bi nadoknadila novac zbog nedolaska kineskih turista.

Dobro je, ističe, što još nema otkazivanja za drugu polovinu aprila kada u Srbiju dođe najveći broj turista iz Kine.

„Konačna šteta će moći da se kaže tek kad prođe kriza“, rekao je ministar za RTS.

Navodi da evropska turistička komisija procenjuje da će kineskih turista u Evropi biti manje od sedam do 25 odsto.

„Veliki je raspon jer se ne zna koliko će trajati kriza, to znači da će biti manje za od milion do 3,7 miliona turista. Avio-kompanije dosta trpe, procenjuje se da će samo u prvom kvartalu šteta za njih biti između četiri i pet milijardi dolara“, rekao je ministar zadužen za turizam.

Ljajić ukazuje da država priprema krizni plan mera aktivnosti kako bi nadoknadila novac zbog nedolaska kineskih turista.

„Moramo da se preorijentišemo na najbrže rastuća tržišta, prošle godine su to bila rusko i nemačko trižište. Zatim jače kampanje za region. Moramo se okrenuti nekim novim tržištima odakle nije bilo turista, i četvrto je da računamo na rast broja domaćih turista, zato je važna akcija sa vaučerima“, istakao je ministar Ljajić.

Najavljuje da će Vlada u četvrtak doneti odluku za preraspodelu sredstva za novih 60.000 vaučera.

„Činimo sve da umanjimo štetu zbog nedolaska turista“, napominje ministar dodajući da Srbija neće uvoditi mere zabrane prema kineskim turistima, poput Rusije koja je zabranila ulazak kineskih turista.