Љајић: Припремамо наступ на новим тржиштима

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је отказано око 60 одсто аранжмана кинеских туриста у фебруару и марту, да ће укупна штета тек бити процењена и додао да држава спрема кризни план активности, како би надокнадила новац због недоласка кинеских туриста.

Добро је, истиче, што још нема отказивања за другу половину априла када у Србију дође највећи број туриста из Кине.

„Коначна штета ће моћи да се каже тек кад прође криза“, рекао је министар за РТС.

Наводи да европска туристичка комисија процењује да ће кинеских туриста у Европи бити мање од седам до 25 одсто.

„Велики је распон јер се не зна колико ће трајати криза, то значи да ће бити мање за од милион до 3,7 милиона туриста. Авио-компаније доста трпе, процењује се да ће само у првом кварталу штета за њих бити између четири и пет милијарди долара“, рекао је министар задужен за туризам.

Љајић указује да држава припрема кризни план мера активности како би надокнадила новац због недоласка кинеских туриста.

„Морамо да се преоријентишемо на најбрже растућа тржишта, прошле године су то била руско и немачко трижиште. Затим јаче кампање за регион. Морамо се окренути неким новим тржиштима одакле није било туриста, и четврто је да рачунамо на раст броја домаћих туриста, зато је важна акција са ваучерима“, истакао је министар Љајић.

Најављује да ће Влада у четвртак донети одлуку за прерасподелу средства за нових 60.000 ваучера.

„Чинимо све да умањимо штету због недоласка туриста“, напомиње министар додајући да Србија неће уводити мере забране према кинеским туристима, попут Русије која је забранила улазак кинеских туриста.