Препорука да се откажу или одложе путовања у Италију

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић је гостујући у Јутарњем програму РТС навео да су од Института за јавно здравље „Батут“, добили препоруку да се откажу или одложе туристичка путовања у Италију.

„Северна Италија је у карантину, отказане су бројне манифестације, није могуће реализовати ни туристичка путовања. Због ситуације у тој земљи Министарство просвете, науке и технолошког развоја је упутило препоруку школама да се откажу све екскурзије за Италију. Углавном се ради о ученицима четвртог разреда средњих школа, те ђачке екскурзије су требале бити реализоване у другој половини априла и у мају“, наводи Кнежевић.

Додаје да ће се организовати редовни састанци са представницима туристичких агенција, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и са Сектором за заштиту потрошача.

Кнежевић је рекао да су путовања отказана, али да су алтернатива- одлагање путовања, промена дестинације или рефундација.

„Разговараћемо о броју путника који је требало да путују и у којим терминима су требали да путују у Италију. Да ли је могуће да се путовања реализују касније, а ако није онда ће доћи до рефундације“, наводи Кнежевић.

Износ рефундације која ће бити враћена, како каже зависи од тога када су аранжмани уплаћени и када су отказани.

„Ви по Закону о туризму и Закону о заштити потрошача имате рокове који су прописани у општим условима путовања- када можете отказати ваше путовање и под којим условима. Постоји и одређена скала која говори када је могућ повраћај новца и у којој мери, односно који су реални трошкови који су настали за туристичку агенцију. Радићемо на томе да наши грађани не буду оштећени, али и да се поштују законске процедуре како не бисмо довели у проблем туристичке агенције“, објашњава Кнежевић.

Он апелује на грађане да се избегне паника, да буду у контакту са туристичким агенцијама и да се прати ситуација.

„Наравно да треба послушати надлежне институције и препоруке. Ми ћемо имати састанке једном недељно, пратити ситуацију и у складу са тим предузимати мере и кораке“, навео је Кнежевић.

Додаје да се путовања за Француску, Грчку и Турску у овом тренутку не отказују.