Представљена туристичка понуда Мионице и Дивчибара

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић посетили су Мионицу и Дивчибаре у оквиру кампање ТОС „Изабери своју авантуру, види Србију“.

Новинарима и гостима су представљене природне лепоте Мионице и Дивчибара, као могућих дестинација за одмор овог лета.

Осим дегустације традиционалних јела, део понуде тог краја су и обилазак родне куће српског војсковође из Првог светског рата Живојина Мишића, Ткачког двора у коме се од врхунских мајстора могу савладати основе ткања, разгледање природних лепота Дивчибара жичаром, Бања Врујци.

Љајић је упутио позив грађанима да, пре него што одлуче да искористе годишњи одмор, добро размисле и одаберу неку од дестинација у нашој земљи.

Према његовим речима, Дивчибаре су можда и једина дестинација, не само у Србији већ и шире, која у прва три месеца бележи раст броја долазака туриста за чак 50 одсто у односу на исти период прошле године.

Наш циљ са Дивчибарама је да се задрже у првих топ десет дестинација. Прошле године је први пут су дошле на девето место по броју остварених ноћења и нема разлога да се то не догоди и у наредном периоду, рекао је Љајић.

Представљена туристичка понуда Мионице и Дивчибара

Он је обишао хотел „Црни Врх“ који ће комплетно, са пратећим садржајима, пре свега спортским теренима, бити завршен за месец или два, оценивши да ће то бити идеално место за припреме спортиста.
Министар је најавио да би у јуну требало да почне изградња етно тржнице на Дивчибарама. На тој тржници ће, каже, људи који се баве пољопривредном производњом, своје производе моћи да продају туристима.

„Очекујемо да ће туристи, и домаћи и страни, у све већем броју посећивати ову планину и етно тржница ће бити прилика да и наша мала пољопривредна газдинства зараде продајући своје производе туристима“, рекао је Љајић.

Између осталог, навео је да је у национланом инвестиционом плану планирано додатних милион евра за изградњу спортско-рекреативних садржаја на Дивчибарама.
Осим Дивчибара, Љајић је обишао и комплекс „Нова бања“ у Бањи Врујци који је, поред седам базена са лековитом топлом водом, препознатљив и по аква парку отвореном прошле године, који има шест тобогана укупне дужине 670 метара.