Представљен пројекат развоја Доњег Подунавља

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на представљању пројекта ,,ЕУ за културно наслеђе и туризам” у оквиру 42. Међународног београдског сајма туризма, да су исток Србије и Поморавље ,,бисери“ наше земље и истакао да Србија без помоћи Европске уније не би могла у тој мери да уложи у развој туризма и очување културног наслеђа у источном делу Србије.

,,Другачије ће изгледати исток Србије када сви ови пројекти буду имплементирани“, рекао је Вучић, обраћајући се на представљању почетка пројекта у оквиру којег су ЕУ и немачко Министарство за економску сарадњу и развој уложили 16,5 евра за пројекте на истоку Србије.

Реализацијом тих пројеката, истакао је, развиће се и друге гране, а не само туризам. ,,Тих 16,5 милиона евра за различите пројекте је огроман новац. Неће да промени све, али је тешко да бисмо, без обзира на све успехе које имамо у економској политици, могли да издвојимо новац за ове пројекте“, рекао је Вучић.

Представљен пројекат развоја Доњег Подунавља

Он је оценио да ЕУ на паметан начин улаже новац у стратешки развој и туристичке потенцијале, али и дубински и разноврсно, како би Србија могла да привуче различите категорије људи да дођу на исток наше земље.

,,Исток Србије и Подунавље су бисери Србије, које до данас нисмо искористили“, рекао је Вучић и подсетио да је уз помоћ ЕУ обновљена Голубачка тврђава и да ће, када буду завршени пројекти, и Кладово, Неготин, Зајечар и други делови источне Србије, потпуно другачије изгледати.

,,Ово што ради ЕУ откриће нам лепоте наше земље, да ми можемо да видимо колико нам је лепа Србија и шта можемо да урадимо за нашу земљу“, рекао је Вучић, истичући да много грађана Србије није никада било на истоку земље.

Он је указао да ће захваљујући овим улагањима доћи до процвата угоститељства у источној Србији, а да ће грађани тог дела земље видети да имају шансу да остану у својој земљи и да не иду у свет да тамо зараде хлеб.

,,Молим људе да добро чују шта је све што хоћемо са овим новцем да урадимо. Нама остаје после да урадимо још, да привучемо људе из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, али и из целог света“, рекао је Вучић.

Он је приметио да Немци, Аустријанци и Холанђани имају невероватну љубав према Дунаву, те да ће долазити све више код нас, овде ће оставити новац, а на нама је да им покажемо шта имамо.

,,Ово је изванредна прилика да им понудимо нешто боље и више. Потрудићемо се да на овај новац додамо и сами још средстава, како бисмо поправили комуникациону инфраструктуру ка источној Србији, брзу саобраћајницу ка том делу земље“, рекао је Вучић.

,,Ово је велики новац за нас, за исток Србије, који ће другачије изгледати после ових пројеката. Ми ћемо да додамо још и то је јавни позив да се људи из тог дела Србије, који су отишли у свет, врате, да омогуће себи и свом народу да остане на својим огњиштима, али и да доводимо госте из иностранства“, рекао је Вучић.

Поновио је да без ЕУ, како год то некоме непопуларно звучало, не бисмо могли овако нешто да урадимо,те изразио наду да ће европски партнери наставити да улажу у исток, али и у друге делове Србије, јер су, каже, прелепе и западна Србија, цело Подриње, југ земље.

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је том приликом захвалио представницима ЕУ и свима који су допринели реализацији пројекта, а посебно Министарству за европске интеграције који је партнер Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Он је додао да је Србија једна од ретких земаља у региону у којој су туристички пројекти високо на лествици приоритета.

Министар је казао и да је Доње Подунавље део Србије који је најмање искоришћен као туристички ресурс, иако поседује велике потенцијале, као и да се раније говорило о могућностима за улагање у тај крај, али не и о резултатима и конкретним улагањима.

Рекао је да се у том делу Србије бележе негативни демографски трендови и изразио наду да ће развој туризма то моћи да заустави, уз напомену да ће након реализације овог пројекта источна Србија имати седам значајних локалитета.

,,На тако малом простору нигде нећете моћи да нађете толико озбиљних културних локалитета. Од 45 пројеката, колико је Влада Србија планирала у туризму у овој години, осам се односи на Дунав и Подунавље“, рекао је Љајић.

Говорећи о значају пројекта ,,ЕУ за културно наслеђе и туризам“ указао је да 40 одсто туриста приликом одабира дестинације истиче да их бира управо због културног наслеђа.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је том приликом рекао да су Доње Подунавље и источна Србија неоткривени туристички рај који има велики потенцијал додајући да ће се у наредне три године радити да се та туристичка дестинација представи Европи, али и остатку Србије.

Фабрици је оценио да је тај пројекат веома значајан за општине у том делу земље, те навео да ће се у наредне три године радити на представљању тог дела Србије као туристичке, културне и дестинације за љубитеље вина.

Он је казао и да већ четири године живи у Србији и да је то дивна земља која има јединствен туризам.

,,Србија је израдила стратегију развоја туризма од 2016. до 2025. године и ми из ЕУ смо срећни што можемо да финансирамо пројекат који ће се реализовати за развој српског туризма”, рекао је он.

Захвалио је Министарству за европске интеграције и Министарству за трговину, туризам и телекомуникације, као и Немачкој развојној сарадњи (ГИЗ) која реализује пројекат и представља немачку владу која учествује са 10 одсто у реализацији пројекта.

,,Овај пројекат се састоји из низа активности за подизање капацитета надлежног министарства за спровођење стратегије“, додао је Фабрици.

Навео је да је друга активност усмерена на источну Србију и Доње Подуњавље, те да ће од 15 милиона евра 10 бити издвојено за оживљавање бисера тог региона ,,римске и средњовековне Србије“, пре свега Феликс Ромулијане код Зајечара.

Културно наслеђе Србије је јединствено и ту смо да помогнемо да се ојача, казао је Фабрици и додао да је од како је реконструисана Голубачка тврђава било више од 150.000 посетилаца из целог света.

,,Источна Србија није само богато културно наслеђе већ и божанствена природа, то је и регион вина, тако да планирамо и финансијски да помогнемо Рајачке Пимнице, које негује културу вина. Пружићемо тако свим туристима могућност не само да преспавају већ и да уживају у свим винским чарима овог краја“, казао је Фабрици и додао да је трећи елемент пројекта усмерен на економски развој и спрегу туризма и локалних бизниса, због чега ће бити организован грант од 1,5 милиона евра који је намењен локалним предузетницима са иновативним идејама у туризму.