Potpredsednik Rasim Ljajić na dodeli nagrade za društveno odgovorno poslovanje

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas na ceremoniji dodele Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje 2012. Godine, koju dodeljuje Privredna komora Srbije, da se društveno odgovorno poslovanje u Srbiji u javnosti često tretira na drugi način.

Kako je objasnio, kod nas još uvek postoji čitav niz nepoznanica i ne prepoznajemo pravi značaj društveno odgovornog poslovanja, a na tu aktivnost se gleda kao na poštovanje zakona i jednokratnu akciju pomoći i podrške.

On je istakao da je doneta  Strategija o društveno odgovornom poslovanju, ali da treba da se preduzme niz koraka kako bi se ona u potpunosti primenjivala u praksi. Takođe, treba da se definiše šta država treba da uradi kako bi podstakla kompanije na društveno odgovorno poslovanje, dodao je LJajić.

Potpredsednik Rasim LJajić je rekao da je kriza uticala na to da „svi postanemo sebični i manje solidarni“, a upravo kriza je vreme kada bi trebalo pokazati više solidarnosti i humanosti.

Predsednik PKS Željko Sertić naglasio je da je veoma važno da kompanije koje stvaraju materijalne vrednosti, svojom društvenom odgovornošću stvore bolje uslove života.

Stalni koordinator UN u Srbiji i član žirija Vilijam Infante je rekao da poslovodstvo definiše obrazac ponašanja i vrednosti konpanija, i da je društveno odgovorno poslovanje održivi obrazac ponašanja na etički način.

Kako je istakao, delovanje u tom pravcu popravlja imidž Srbije koji je prepoznat u svetu.

Dobitnici prve nacionalne nagrade za društvenu odgovornost su kompanije Hemofarm iz Vršca i SCS plus iz Knjaževca.

Pored Hemofarma, u kategoriji velikih privrednih društava, ta nagrada je dodeljena i kompanijama Telekom Srbija, Henkel Srbija, Erste banka i Impol Seval Valjaonica aluminijuma.

U kategoriji malih i srednjih preduzeća, dobitnici nagrada su i specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke banje, reciklažni centar Božić i sinovi, Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine i preduzeće Visan iz Beograda.