Потписани први уговори за заједничку изградњу мреже у руралу

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је да је почетак реализације Пројекта за заједничку изградњу широкопојасне мреже у руралним подручјима, од кључног значаја за укључивање свих грађана Србије у дигитално друштво.

Приликом јучерашњег потписивања првих уговора са операторима за изградњу мреже у руралу, министарка је навела да ће уговореним радовима у 34 насеља више од пет и по хиљада домаћинстава добити брзи и стабилни интернет и то у девет општина: Нови Пазар, Пријепоље, Горњи Милановац, Владичин Хан, Књажевац, Ваљево, Лозница, Љубовија и Бачка Топола.

„То значи да ће на хиљаде младих добити могућност савременог образовања, док ће привредници у тим подручјима моћи боље и успешније да послују. Овај пројекат омогућава и развој предузетништва у области пољопривреде, услуга, домаћег туризма, културне баштине“, истакла је Матић.

Она је подсетила да су уговори који су данас потписани са представницима „Телеком Србија“, „Орион Телеком“, „СББ“ и „Сат тракт“ резултат првог у низу јавних позива операторима, који је био отворен од 9. до 30. септембра 2020, као и да том приликом није било пријава за 15 насеља.

„Ми смо и на овом првом позиву видели да постоје насеља за које оператори нису заинтересовани чак ни уз финансијску подршку државе, тако да ћемо и за та насеља и за те породице обезбедити интернет и шансу за нормалан живот у дигиталној будућности“, поручила је министарка.

Пројекат заједничке изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима, у првој фази укључује укупно 600 насеља са око 90.000 домаћинстава и планирано је да буде завршен у 2022. години.