Potpisan ugovor za rekonstrukciju puta Novi Pazar–Tutin

U Vladi Srbije danas je potpisan komercijalni ugovor za rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar-Tutin sa turskom kompanijom „Tašjapi“. Ugovor su potpisali potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, predsednik kompanije „Tašjapi“Emrulah Turanli i vršilac dužnosti direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je malo ko verovao da će se ovaj put rekonstruisati, s obzirom na to da se o tome govorilo godinama unazad, te izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i potpredsednici Zorani Mihajlović što su stvorili političke, pravne i finansijske uslove da se projekat realizuje.

„Ovaj put znači život za građane u ovom delu Srbije, jer ih je na stotine ginulo u prethodnim godinama. Rekonstrukcijom puta izbeći ćemo rizičnu slalom vožnju koja je odnosila živote“, rekao je Ljajić.
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je da je nekoliko dokumenata prethodilo današnjem otpočinjanju realizacije ovog projekta.

Ona je navela da su to, pre svega, Sporazum o saradnji u infrastrukturnim projektima između dve vlade, Memorandum o razumevanju o saradnji između Ministarstva i kompanije „Tašjapi“ iz maja ove godine i nedavno potpisan Okvirni sporazum između Vlade Srbije i kompanije „Tašjapi“.

„Danas započinjemo realizaciju prvog projekta sa turskom kompanijom „Tašjapi”, vrednog 24 miliona evra. Ugovor koji smo danas potpisali podrazumeva izradu idejnog projekta, izradu plana detaljne regulacije i izvođenje radova, u dužini od 20,5 kilometara“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da je rekonstrukcija puta Novi Pazar-Tutin od izuzetnog značaja za više od 150.000 građana koji žive u ovom delu Srbije.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič kazao je da dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose i da je ovo prvi od infrastrukturnih projekata čija izgradnja kreće, očekujući da uskoro počne i realizacija projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.